Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Wilhelm Reich... απόσπασμα από το 'Listen Little Man!'

Είσαι ένας 'κοινός Ανθρωπάκος'. Κατάλαβε το διπλό νόημα αυτών των λέξεων: 'κοινός' και 'Ανθρωπάκος'.



Μη φεύγεις. Βρες το θάρρος να κοιτάξεις τον εαυτό σου.
'Με ποιό δικαίωμα μου λες τί να κάνω?' Βλέπω την ερώτηση αυτή στο φοβισμένο βλέμμα σου. Ακούω την ερώτηση αυτή απ' το αυθάδες στόμα σου. Φοβάσαι να κοιτάξεις τον εαυτό σου, φοβάσαι την κριτική, Ανθρωπάκο, όπως φοβάσαι και τη δύναμη που σου υπόσχεται κάποιος. Δε θά ξερες πώς να τη χρησιμοποιήσεις μια τέτοια δύναμη. Δεν τολμάς να σκεφτείς ότι κάποτε μπορεί να αισθανθείς διαφορετικά: ελεύθερος και όχι καταπτοημένος... ευθύς και όχι πονηρός... να ερωτεύεσαι ανοιχτά και όχι 'ως κλέπτης εν νυκτί'.
Περιφρονείς τον εαυτό σου Ανθρωπάκο. Λες: 'Ποιός είμαι εγώ, για νά χω δική μου γνώμη, να καθορίζω τη ζωή μου και να διακηρρύσω ότι ο κόσμος είναι δικός μου?' Έχεις δίκιο. Ποιός είσαι σύ, που θα προβάλεις αξιώσεις για να διαφεντεύσεις τη ζωή σου? Θα σου πω ποιός είσαι:



Διαφέρεις απ' τον πραγματικά σπουδαίο άνθρωπο μόνο σ' ένα σημείο: Ο σπουδαίος άνθρωπος ήταν κάποτε κι αυτός ένας πολύ μικρός Ανθρωπάκος, αλλά κατάφερε ν' αναπτύξει μια σημαντική ικανότητα. Έμαθε να βλέπει πού ήταν μικρός στις σκέψεις του και στις πράξεις του. Κάτω απ' την πίεση κάποιας ανάγκης, που είχε μεγάλη σημασία γι' αυτόν, άρχισε, όλο και πιο καθαρά, να διαισθάνεται την απειλή που προερχόταν απ΄ τη μικρότητά του και τη μικροπρέπειά του.
Ο μεγάλος άνθρωπος επομένως ξέρει πότε και πού είναι μικρός. Ο Ανθρωπάκος δεν ξέρει ότι είναι μικρός και φοβάται να το μάθει. Συγκαλύπτει τη μικρότητά του και τη στενότητά του με ψευδαισθήσεις δύναμης και μεγαλείου, με τη δύναμη και το μεγαλείο άλλων. Είναι περήφανος για τους μεγάλους στρατηγούς του, μα όχι περήφανος για τον εαυτό του. Θαυμάζει τη σκέψη που δεν έκανε, και όχι τη σκέψη που έκανε. Πιστεύει στα πράγματα, τόσο πιο απόλυτα, όσο λιγότερο τα καταλαβαίνει, και δεν πιστεύει την ορθότητα αυτών των εννοιών που τις κατανοεί πιο εύκολα.
....
Εσύ ο ίδιος οδηγείς τον εαυτό σου στη σκλαβιά.
Κανένας άλλος... κανένας άλλος εκτός από σένα δε φέρνει την ευθύνη για τη σκλαβιά σου. Κανένας άλλος.





....Μόνο εσύ ο ίδιος μπορείς να γίνεις απελευθερωτής του εαυτού σου!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου