Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ?


Το απαγορευμένο έχει άλλη γεύση. Θα λέγαμε ότι ενδεχομένως είναι πιο …γλυκό. Είναι γεγονός ότι όταν μας στερήσουν κάτι, με την πρώτη ευκαιρία που θα μας δοθεί, θα προσπαθήσουμε να το γευτούμε.
Αν η γυναίκα σου προσπαθήσει να σε κλείσει μέσα σε “κλουβί”, αν σου απαγορεύσει τις επαφές με τον έξω κόσμο, χωρίς να το συνειδητοποιήσεις, θα προσπαθήσεις να αποδράσεις, να βρεις την πόρτα εξόδου.
Με τον ίδιο τρόπο, αν σου πω ότι το μαρούλι είναι κάτι που δεν θέλω για κανένα λόγο να πλησιάσεις, είναι κάτι που δεν μπορείς να γευτείς, είναι “απαγορευμένος καρπός”, θα αρχίσεις να το βλέπεις με άλλο μάτι. Αν σου δώσω το πράσινο φως για τις σοκολάτες αλλά σου πω να αποφεύγεις το μαρούλι, ίσως τότε να αλλάξουν οι ισορροπίες.
Θα μου πεις, είναι τόσο απλό; Όχι, δεν είναι. Το θέμα είναι σύνθετο.
Αλλά ο παράγοντας “απαγορευμένο” είναι ένα κεφάλαιο από μόνος του. Μεγαλώσαμε με μια ολόκληρη λίστα τροφών και συνηθειών που θα πρέπει να αποφεύγουμε. Σε κάποιους ανθρώπους αυτό δούλεψε. Υπάρχει όμως μια μεγάλη μερίδα ατόμων που δεν δέχονται …την τροφή αμάσητη. Που είναι λιγάκι πνεύματα αντιλογίας. Που θέλουν να βρίσκουν τον δικό τους δρόμο στη ζωή…
Πού βρίσκεται λοιπόν η πηγή του προβλήματος;
Στις ετικέτες. Στα πρέπει και στα δεν πρέπει. Στα έξωθεν επιβαλλόμενα… Το σώμα έχει τα μέσα να βρει την ισορροπία από μόνο του. Ρέπει προς την ομοιόσταση. Όταν προσπαθούμε να του επιβάλουμε κανόνες και όρους ξένους προς αυτό, θα βρει τρόπο να μας τιμωρήσει.
Ποιος θα σου πει τι είναι απαγορευμένο; Και ποιος θα σου πει τι είναι αυτό που επιτρέπεται; Εσύ. Αυτή θα πρέπει να είναι μια συνειδητή απόφαση.
Αυτό που μπορώ να κάνω εγώ για σένα είναι να σου δείξω το δρόμο, τα μέσα, τη γνώση. Το απαγορευμένο θα το ορίσεις εσύ. 
Που ξέρεις; 
Μπορεί να δεις ότι το απαγορευμένο είναι μια λέξη που δεν υπάρχει στο δικό σου λεξικό.  Και τότε ίσως μπορέσεις να βρεις την πολυπόθητη ισορροπία. Ίσως σταματήσεις να έχεις τύψεις και ενοχές… 

Ίσως τότε δεις ότι το απαγορευμένο δεν έχει άλλη γεύση. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Είναι παιχνίδι του μυαλού σου.

Λένε ότι τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι ή ανήθικα ή παράνομα ή παχαίνουν… Ψέματα λένε!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου