Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΠΕΙΘΑΡΧΩ. ΕΙΜΑΙ "ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ"???

Έχεις ακούσει ότι ένα πρόγραμμα διατροφής θέλει πειθαρχία. Ότι πρέπει να μπορείς να κάνεις θυσίες. Και εσύ είσαι άτομο ελεύθερο, δε μπαίνεις σε καλούπια. Άρα, δε μπαίνεις ούτε σε “πρόγραμμα”.
Καλά μέχρι εδώ. Το πρόβλημά μας ξεκινάει από τη στιγμή που θες να αλλάξεις. Από τη στιγμή που ναι μεν δε μπαίνεις σε ξένα καλούπια, αλλά δεν σου αρέσει και το καλούπι στο οποίο έχεις βάλει εσύ τον εαυτό σου. Η ελευθερία σου είναι ανεκτίμητη. Αυτό είναι ξεκάθαρο και η βάση πάνω στην οποία μπαίνει το οικοδόμημα.
Τι σημαίνει πειθαρχία; Σημαίνει υποταγή στους ισχύοντες κανόνες, σε εντολές ανωτέρου. Γιατί λοιπόν να υποτάσσεσαι; Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το κάνεις. Για κανένα τίμημα δεν θα πρέπει να σου αφαιρείται η ελευθερία λήψης των δικών σου αποφάσεων.
Τι μας μένει λοιπόν; Κρατάμε το καλούπι μας; Συμβιβαζόμαστε; Θα μπορούσαμε, αλλά δεν σου αρέσει ούτε ο συμβιβασμός. Συμβιβάζομαι σημαίνει υποχωρώ και ακολουθώ τα υπάρχοντα δεδομένα, με τα οποία όμως δεν συμφωνώ. Ούτε αυτό μας κάνει.
Τι επιλογές έχουμε; Η διέξοδός μας είναι να συμφωνήσει το θέλω σου με το πρέπει, στην παρούσα φάση. Να κατανοήσεις ότι το πραγματικό σου θέλω, δεδομένων των συνθηκών, είναι να ακολουθήσεις μια ιδιότυπη μορφή πειθαρχίας, την δική σου πειθαρχία. Την πειθαρχία που θα βγαίνει από μέσα σου και δεν θα σου επιβάλλεται από πουθενά. Έχεις τα δεδομένα, κρίνεις, αξιολογείς και αποφασίζεις. Εσύ.
Η άλλη διέξοδος είναι να παραμείνεις στο καλούπι σου. Είναι δικό σου και το αγαπάς. Μπορείς λοιπόν να αποφασίσεις ότι δεν θες να το αλλάξεις. Προσοχή, εάν επιλέξεις αυτή την εναλλακτική, δεν πρέπει να συμβιβαστείς. Δηλαδή δεν θέλουμε να παραμείνεις εδώ από ένδεια λύσεων. Αλλά από πραγματική επιλογή.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είσαι σε θέση να υποστηρίξεις τις αποφάσεις σου.
Που καταλήγουμε; Καταλήγουμε στο ότι η μόνη “πειθαρχία” που μπορεί να δουλέψει είναι η συνειδητή απόφασή σου.
Διαφορετικά δεν είσαι καταδικασμένη. Κανένας δεν καταδικάζεται. Διαφορετικά επιλέγεις τον άλλο δρόμο.
Θυμήσου, το κάθε μονοπάτι στη ζωή είναι ένα από εκατομμύρια μονοπάτια. Αν αισθάνεσαι πως δεν πρέπει να το ακολουθήσεις, δε χρειάζεται να το ακολουθήσεις κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Αν το μονοπάτι αυτό μιλάει στην καρδιά σου, τότε ακολούθησέ το.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου