Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Μπαίνεις σε ένα πρόγραμμα διατροφής.
Ξεκινάς με ενθουσιασμό. Θέλεις πολύ να πετύχεις το στόχο σου. Θέλεις να νιώσεις πάλι το σώμα σου όπως παλιά. Τα κάνεις όλα τέλεια.
Και είσαι περήφανη για τον εαυτό σου. Μέχρι να ξαναεμφανιστεί…
Το θηρίο της βουλιμίας. Αυτή η ακατάσχετη επιθυμία να φας οτιδήποτε βρεθεί μπροστά σου, αυτό το αίσθημα ότι δεν ελέγχεις το σώμα σου είναι και πάλι εδώ. Ξεκινάς με ένα κομματάκι σοκολάτας και καταλήγεις να έχεις φάει  μια σοκολάτα, ένα πακέτο τσιπς, το φαγητό που είχε μείνει από το μεσημέρι, άλλη μια σοκολάτα και μισό λίτρο coca cola
Και τώρα νιώθεις χάλια. Νιώθεις ότι είσαι ένα τίποτα και ότι δεν θα τα καταφέρεις ποτέ. Αισθάνεσαι ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσεις… Και τα παρατάς.
Το πρόβλημα είναι σύνθετο.
Δεν είναι ότι δεν ξέρεις πώς πρέπει να τρως. Ξέρεις, και τι πρέπει και τι δεν πρέπει. Νιώθεις όμως σαν μια αόρατη δύναμη να σε κυριεύει ώρες - ώρες. Είναι αυτό το θηρίο…
Όταν μπαίνεις σε μια δίαιτα καταφέρνεις να το κλειδώσεις στο κλουβί του, αλλά θα έρθει η ώρα που θα σπάσει τα κάγκελα και θα ξαναεμφανιστεί μπροστά σου, πιο δυνατό από πριν. Όσο περισσότερες δίαιτες κάνεις, τόσο περισσότερη τροφή του δίνεις, τόσο περισσότερο το παχαίνεις.
Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να δαμαστεί.
Πρέπει να βρεις την πηγή που το τροφοδοτεί.
Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη θέλησης. Έχεις θέληση, και μάλιστα πολύ ισχυρή. Το πρόβλημα είναι ότι έχει πέσει η άμυνα του σώματός σου. Έχουν πέσει οι αντιστάσεις σου.
Το θηρίο αυτό είναι άγριο. Και σε φοβίζει.
Νιώθεις ότι δε θα καταφέρεις ποτέ να απαλλαγείς απ’ αυτό. Ότι θα γεράσετε μαζί.
Μη φοβάσαι. Είναι αλήθεια ότι η βουλιμία είναι ένα άγριο θηρίο. Όμως, δεν είσαι μόνη σε αυτό το δρόμο.
Η βουλιμία αντιμετωπίζεται. Υπάρχει τρόπος.
Για να τη νικήσεις, πρέπει πρώτα να τη γνωρίσεις. Και να συμφιλιωθείς μαζί της. Είναι κομμάτι δικό σου. Και θα το αγαπήσεις. Γιατί όσο το μισείς, τόσο σε εκδικείται.
Αγάπησέ το, άκουσέ το, κατάλαβέ το.
Και θα δεις ότι από άγριο θηρίο, από τίγρη, σταδιακά θα μεταμορφωθεί σε ήρεμο γατάκι…  
Αυτό που χρειάζεται είναι φροντίδα, αγάπη, και την κατάλληλη καθοδήγηση.
Μη φοβάσαι, μπορείς!                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου