Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Μικρές.. γρήγορες... χιλιοειπωμένες συμβουλές διατροφής

Υπάρχουν ορισμένα ...μικρά μυστικά, που εδώ που τα λέμε δεν είναι και τόσο μυστικά...
Υπάρχουν κάποια πραγματάκια που στην ... επιστημονική κοινότητα είναι πλέον ξεκάθαρα, είναι δεδομένα... αλλά στην πράξη κάπου κολλάνε.
Γιατί, οι διατροφικές συστάσεις είναι ένα πράγμα, και η διαιτολογική συμμόρφωση ένα τελείως διαφορετικό.
Πάμε λοιπόν!
  1. Τρώω καθημερινά πρωινό. Πόσες φορές το έχεις ακούσει?? Άπειρες? Ε, το ακούς άλλη μία. Γιατί ως γνωστόν, η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως... Θα μου πεις, μαθήσεως ναι, πράξεως μάλλον όχι.. Και θα έχεις δίκιο. Γιατί ομως να φας πρωινό, και να μην πας κατευθείαν στο κύριο γευματάκι σου? Γιατί πολύ απλά, το σώμα σου προέρχεται από ολονύχτια νηστεία. Για τουλάχιστον 8 ώρες είσαι νηστικός. Αν θες να βγάλεις τη μέρα καλά, και το ίδιο να συμβεί και στο μεταφορικό σου μέσο (= το σώμα σου) ΠΡΕΠΕΙ να φας πρωινό. Και πρέπει αυτό να το αγαπήσεις.. Δηλαδή, πρέπει να θες να τρως πρωινό! Γιατί ως γνωστόν, δεν υπάρχει πρέπει.
  2. Τρώω μόνο προϊόντα ολικής άλεσης. Γνωστό και αυτό. Το λευκό αλεύρι μπορώ να σου πω με βεβαιότητα πλέον ότι είναι σούπερ υλικό για αλευρόκολλα, αλλά για το σώμα σου, θέλουμε μόνο τα καλύτερα. Αν θες, μπορείς να φας και αλευρόκολλα.. αλλά δεν στο προτείνω.. Τα ολικής άλεσης προϊόντα έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Β6). Και φυσικά μου δίνουν φυτικές ίνες, τις οποίες θα πρέπει να τρώω εάν θέλω το γαστρεντερικό μου να λειτουργεί νορμάλ. Προσοχή εδώ...
  3. Πίνω άφθονο νερό. Γιατί αν τρώω μπόλικες φυτικές ίνες αλλά δεν πίνω αρκετό νερό... μάλλον δε με βλέπω να πηγαίνω τουαλέτα.. Δηλ. οι κενώσεις μου δεν θα είναι πλήρεις.. Το νερό είναι βασικός παράγοντας σε όλες τις μεταβολικές διεργασίες του σώματος.. Άρα, δεν το ξεχνάμε για κανένα λόγο.
  4. Τρώω άφθονα λαχανικά. Πάλι εδώ συναντάμε τις φυτικές ίνες, αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή μας ευεξία.
  5. Τρώω φρούτα.. με προσοχή.. Τα θέλουμε τα φρουτάκια, τα αγαπάμε.. Αλλά με μέτρο. Δε θέλουμε να ξεφεύγουμε σε αυτά γιατί εκτός από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά μας δίνουν και απλά σάκχαρα, τα οποία όταν τα παίρνουμε σε μεγάλη ποσότητα, μπορούν να μας δυσκολέψουν εάν και εφόσον θέλουμε να πέσουμε στο λίπος.
  6. Τρώω κάθε 3 με 4 ώρες. Δεν αφήνω μεγάλα κενά χωρίς τροφή. Δε θέλω να βάλω το σώμα μου σε κατάσταση πείνας - συναγερμού και να αρχίσει να καίει μυική μάζα για να τραφεί. Για τον ίδιο λόγο, τρώω πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα ή σνακ που καταναλώνω.
  7. Ασκούμαι. Κινούμαι. Δεν κάθομαι. Κάνω κάτι δραστήριο. Κάτι όμως που να μου αρέσει και να μπορώ να το κάνω για μεγάλο διάστημα. Δεν πηγαίνω γυμναστήριο αν το βαριέμαι αφόρητα. Κάνω αυτό που αγαπώ. Αλλά αν αγαπώ να κάθομαι στον καναπέ και να βλέπω τηλεόραση, μάλλον θα πρέπει να αγαπήσω κάτι άλλο. Το τί θα είναι αυτό, είναι επιλογή μου.
Θυμήσου... Δεν υπάρχουν πρέπει. Υπάρχουν μόνο θέλω.
Κάποιες φορές όμως, για το καλό μας, καλούμαστε να αναπροσαρμόσουμε τα θέλω μας..
Μήπως ήρθε η ώρα να αναπροσαρμόσεις και τα δικά σου "θέλω"?



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου