Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σχετικά με το Γάμo, του Alan Watts

Δεν υπάρχει τίποτα το λάθος σχετικά με το γάμο, εκτός από το Νομικό Θεσμό. Το Φυσικό γεγονός της σταθερής συντροφικότητας ανάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα, με ή χωρίς παιδιά, είναι κάτι το αξιοθαύμαστο που "δουλεύει" στο βαθμό που κάποιος δεν επιμένει ότι πρέπει να δουλέψει, και δεν χρησιμοποιεί τον σύντροφο σαν ιδιοκτησία. Το να θεωρείς μία άλλη ύπαρξη σαν ιδιοκτησία τη μετατρέπει αυτόματα σε κούκλα (σε κάτι νεκρό). Όποτε πραγματοποιώ μία τελετή γάμου σε φίλους, δίνω έναν λόγο σαν κι αυτόν:
"Αυτά που πρόκειται να πω ίσως φανούν καταθλιπτικά ή ακόμα και κυνικά, αλλά νομίζω πως δεν θα φαίνεται έτσι και στην πράξη.



Υπάρχουν 3 πράγματα που θα ήθελα να έχετε στο μυαλό.
Το πρώτο είναι ότι έτσι όπως τώρα βλέπετε ο ένας τον άλλον, βλέπετε μάλλον ο ένας τον άλλον στα καλύτερά του. Όλα τα πράγματα αποσυντίθενται στο πέρασμα του χρόνου, κι έτσι όπως τα χρόνια θα περνούν, θα τείνετε να γίνεστε μάλλον χειρότεροι παρά καλύτεροι. Μην προχωρείτε λοιπόν στο γάμο, με την προοπτική να βελτιώσετε ο ένας τον άλλον. Η ανάπτυξη Ίσως συμβεί, αλλά δε μπορεί να εκβιαστεί.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τη συναισθηματική ειλικρίνια. Ποτέ μην προσποιείστε για μια αγάπη που δεν αισθάνεστε πραγματικά, γιατί η αγάπη δεν είναι δική μας για να την προστάξουμε. Για τον ίδιο λόγο, μην απαιτείτε την αγάπη από το σύντροφο σαν καθήκον, γιατί η αγάπη που δίνεται σε αυτό το πνεύμα δεν ηχεί αληθινή, και δε δίνει χαρά στον άλλο.
Το τρίτο είναι ότι δεν προσκολλάστε ο ένας στον άλλο, σα να διαπράττετε Αμοιβαίο Στραγγαλισμό.
Δεν αποτελείτε Κινητή Περιουσία ο ένας του άλλου και θα πρέπει να εμπιστεύεστε Τόσο το σύντροφό σας ώστε να του "επιτρέπετε" Πλήρη Ελευθερία να είναι η Ύπαρξη που αυτός ή αυτή Είναι.

Αν προσέχετε αυτά τα 3 σημεία, ο γάμος σας θα έχει "σταθερότερο έδαφος" από ότι μπορεί να προσφέρει η οποιαδήποτε Σύμβαση ή Υπόσχεση, όσο Επίσημη και Νομικά Δεσμευτική κι αν είναι.
Ένα ζευγάρι που δε συμφωνεί με τα ανωτέρω, καλό θα είναι να μην παντρευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου