Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Eckhart Tolle_ Για Μια Νέα Ζωή_ Εκδόσεις Λιβάνη

Μη Νοιάζεσαι για ό, τι συμβαίνει

Ο Κρισναμούρτι, ο μεγάλος Ινδός φιλόσοφος και πνευματικός διδάσκαλος, μιλούσε και ταξίδευε σχεδόν συνέχεια σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από πενήντα χρόνια, προσπαθώντας να μεταδώσει μέσα από λέξεις - που είναι περιεχόμενο - εκείνο που είναι πέρα από λέξεις, πέρα από περιεχόμενο.
Σε μια από τις ομιλίες του λίγο πριν το τέλος της ζωής του, εξέπληξε το ακροατήριό του ρωτώντας: "Θέλετε να μάθετε το μυστικό μου;" Το ακροατήριο έγινε όλο αυτιά. Πολλοί ερχόντουσαν να τον ακούσουν για είκοσι, τριάντα χρόνια και δεν είχαν καταφέρει να συλλάβουν την ουσία της διδασκαλίας του. Επιτέλους, έπειτα απ' όλα αυτά τα χρόνια, ο δάσκαλος θα τους έδινε το κλειδί της κατανόησης.
"Να το μυστικό μου", είπε.
"Δε νοιάζομαι για ό, τι συμβαίνει".




Δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις, κι έτσι υποπτεύομαι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου του μπερδεύτηκε ακόμα περισσότερο απ' ότι πριν. Οι συνεπαγωγές αυτής της απλής φράσης, όμως, είναι βαθυστόχαστες.
Όταν δε νοιάζομαι για ό, τι συμβαίνει, τι υποδηλώνει αυτό;
Υποδηλώνει ότι, εσωτερικά, είμαι σε Ευθυγράμμιση με αυτό που συμβαίνει.
"Αυτό που συμβαίνει", φυσικά, αναφέρεται στο "έτσι" τούτης της στιγμής, που πάντα είναι ήδη όπως είναι.
Αναφέρεται στο περιεχόμενο, στη μορφή που τούτη η στιγμή - η μόνη στιγμή που υπάρχει ποτέ - παίρνει. Το να είσαι σε ευθυγράμμιση με αυτό που υπάρχει σημαίνει να είσαι σε μια σχέση μη αντίστασης με αυτό που συμβαίνει.
Σημαίνει να μην το χαρακτηρίζεις νοητικά καλό ή κακό, αλλά να το αφήνεις να υπάρχει.
Υπάρχει μόνο τούτη η στιγμή, και τούτη η στιγμή είναι όπως είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου