Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Σοβαρές Δίαιτες για να χάσεις Βάρος - Τι χρειάζεται να Γνωρίζεις, του Doug Hanvey

Άρθρο του Doug Hanvey στην ιστοσελίδα www.MindfulnessDiet.com.

Όλες οι σοβαρές δίαιτες για να χάσεις βάρος έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά. Πρώτον, προσφέρουν μία μακροπρόθεσμη προσέγγιση, όχι απλά ένα "γρήγορο φτιάξιμο". Δεύτερον, αντιμετωπίζουν τις ριζικές αιτίες της αύξησης του βάρους, όχι απλά τα συμπτώματα. 

Ήξερες ότι η λέξη "δίαιτα" προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη, δίαιτα, που σημαίνει "τρόπος ζωής"? Αυτή η αρχική σημασία της δίαιτας ως τρόπος ζωής αποκαλύπτει γιατί οι περισσότερες σύγχρονες δίαιτες δεν δουλεύουν πολύ καλά. Οι περισσότερες δίαιτες δεν προορίζονται ως τρόπος ζωής, αλλά σαν "γρήγορο φτιάξιμο"! Ένα γρήγορο φτιάξιμο εξ ορισμού δε μπορεί ποτέ να αποτελέσει μόνιμη λύση σε ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα, που είναι συχνά η μη ισορροπημένη σχέση μας με το φαγητό.  



Σε έχει αποπλανήσει η υπόσχεση ενός "γρήγορου φτιαξίματος"; Αν ναι, δεν είσαι μόνη/ μόνος. Το "γρήγορο φτιάξιμο" είναι μέρος της κουλτούρας μας της στιγμιαίας ικανοποίησης. Η εμμονή με τις γρήγορες λύσεις είναι στη βάση της κουλτούρας (ή της βιομηχανίας) της δίαιτας και της απώλειας βάρους.

Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα για τα οποία το γρήγορο φτιάξιμο δουλεύει. Ωστόσο, όπως θα γνωρίζει ο οποιοσδήποτε που έχει παλέψει με αυτό, η διαχείριση του βάρους δεν είναι ανήκει σε αυτά. Η "πάλη", σε κάθε περίπτωση, υποδηλώνει μία συνεχιζόμενη δυσκολία. Μοιάζει να φεύγει για λίγο, αλλά εξακολουθεί να έρχεται πίσω, όπως τα ζιζάνια στον κήπο. Μία υγιής και σοβαρή προσέγγιση στο θέμα της δίαιτας χρειάζεται να έχει μία μακροπρόθεσμη εστίαση που υποστηρίζει ένα νέο "τρόπο ζωής" - το πρωτότυπο νόημα της λέξης "δίαιτα".

Ένα σοβαρό πρόγραμμα απώλειας βάρους χρειάζεται επίσης να εστιάζει στις ριζικές αιτίες της αύξησης του βάρους. Οι περισσότερες δίαιτες είναι εστιασμένες στο σύμπτωμα: "χάσε βάρος γρήγορα!" Οι αιτίες, παρ όλ' αυτά, κείτονται κρυμμένες μέσα στις καθημερινές μας συνήθειες και συμπεριφορές, τις οποίες συχνά εκδηλώνουμε προς τα έξω τυφλά και ασυνείδητα. Οι συνήθειες και οι συμπεριφορές μας με τη σειρά τους ενεργοποιούνται από τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας, τις σωματικές αισθήσεις μας όπως η πείνα και ο κορεσμός και νοητικές καταστάσεις όπως η βαρεμάρα και η επιθυμία.

Μία σοβαρή, βασισμένη στις αιτίες, προσέγγιση της δίαιτας και της διαχείρισης του βάρους μας ζητά να καλλιεργήσουμε την επίγνωση (ή ενσυνειδητότητα) των συναισθημάτων, σκέψεων και σωματικών αισθήσεων που πυροδοτούν τις συμπεριφορές μας. Η επίγνωση έχει τη δύναμη να διακόψει την αρνητική επίδραση των σκέψεων, των συναισθημάτων, κλπ., στον τρόπο με τον οποίο τρώμε.  

Όπως με το να ξεφορτωνόμαστε τα ζιζάνια, οι σοβαρές δίαιτες απώλειας βάρους χρειάζεται να αγγίζουν τη ρίζα των καθημερινών μας συνηθειών και συμπεριφορών. Με το να βγάζουμε τα ζιζάνια από την επιφάνεια απλά εγγυώμαστε ότι θα εμφανιστούν και πάλι αύριο...


You may republish this article on any website, as long as all content remains 100% intact and you include the following text (including live link):  Article courtesy of www.MindfulnessDiet.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου