Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Οι καλύτερες συμβουλές και κόλπα για απώλεια βάρους, του Doug Hanvey.

Άρθρο του Doug Hanvey, στην ιστοσελίδα www.MindfulnessDiet.com.


Τα μωρά και τα άγρια ζώα διαισθητικά τρώνε τα φαγητά που είναι κατάλληλα και υγιεινά για το σώμα τους, και ενστικτωδώς γνωρίζουν πότε να σταματήσουν να τρώνε. Τι έχει συμβεί σε εμάς τους μεγάλους;! Τα καλύτερα κόλπα και συμβουλές (εάν η απώλεια βάρους που διαρκεί είναι στην πραγματικότητα ένα κόλπο, κάτι το αμφίβολο!) θα λάβουν υπόψιν αυτό που είναι πραγματικό για τα μωρά και τα άγρια ζώα και θα παράσχουν πραγματικά βοηθητικά στοιχεία και συμβουλές (και γνήσιες λύσεις).

"Σαν μωρό ενστικτωδώς γνώριζα τι και πόσο να φάω. Τώρα είμαι ένας ενήλικας, αλλά η διατροφή μου είναι ανθυγιεινή και συχνά εκτός ελέγχου! Κάτι συνέβη σε μένα όταν άφησα πίσω την παιδική ηλικία... αλλά τι;"


Αυτό το "κάτι" είναι ο βασικός λόγος για το ψυχαναγκαστικό φαγητό, την υπερφαγία και την παχυσαρκία. Το όνομά του είναι "διάσπαση νου/σώματος". Η διάσπαση νου/ σώματος είναι πολύ απλή. Με τον καιρό, διδασκόμαστε να δίνουμε τόσο πολύ προσοχή στις σκέψεις μας που έχουμε ταυτιστεί με το μυαλό μας. Ταυτόχρονα, δίνουμε όλο και λιγότερη προσοχή στο σώμα μας, στο σημείο που έχουμε χάσει επαφή με τις φυσικές του ανάγκες για υγιεινές και μέτριες ποσότητες φαγητού. Έχουμε χάσει επαφή με τα φυσικά σήματα πείνας και κορεσμού. Και έχουμε χάσει την επαφή με τα αισθήματά μας, που είναι σωματικές εμπειρίες (αυτό και μόνο είναι μία βασική αιτία για το 75% της υπερφαγίας που εκτιμάτε ως "συναισθηματικό φαγητό"!).

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαισθητικά καταλαβαίνουν το σχίσμα νου/ σώματος όταν ακούν πρώτη φορά γι' αυτό.
Το σχίσμα νου/ σώματος σημαίνει ότι έχουμε οδηγηθεί στο να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως έναν "διανοητικό εαυτό", αντί ως νου και σώμα. Όταν σκέφτεσαι σχετικά με το που "είσαι" στην εμπειρία σου, δεν σκέφτεσαι τον "εαυτό" σου σα να είναι πάνω στο κεφάλι σου, βλέποντας μέσα από τα μάτια σου και ακούγοντας από τα αυτιά σου;

Θα έλεγες "Είμαι ένα σώμα", ή "Έχω ένα σώμα"; Οι περισσότεροι από εμάς θα έλεγαν "έχω ένα σώμα", σαν το σώμα μας να ήταν ένα απόκτημα όπως ένα αμάξι. Ή ένα εξάρτημα, που κρέμεται κάτω από αυτό που φανταζόμαστε ότι είναι ο πραγματικός μας εαυτός, το μυαλό.

Η συνειδητοποίηση ότι ταυτιζόμαστε κυρίως ως μυαλό, και όχι ως μυαλό και σώμα, είναι σοκαριστική και το πιθανό ξεκίνημα μία διαρκούς διατροφικής ελευθερίας.

Το σχίσμα νου/ σώματος είναι η πηγή της πάλης των περισσότερων από εμάς με το φαγητό και το σωματικό βάρος. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί πόσο ισχυρή είναι αυτή η συνειδητοποίηση μέχρι να εστιάσουμε με πρόθεση την προσοχή μας στο σώμα μας. Πόσο δυναμικά θα μπορούσαμε να μεταμορφώσουμε τη διατροφή μας με το να δίνουμε με πρόθεση την προσοχή μας στις σωματικές αισθήσεις, στα σήματα πείνας και κορεσμού, και στα αισθήματά μας;...

Η επίγνωση του σώματος είναι η βάση μιας με επίγνωση προσέγγισης του τρόπου διατροφής και της διαχείρισης του βάρους, που σταδιακά θεραπεύει το σχίσμα νου/ σώματος.

Μπορούμε να αρχίσουμε να ερχόμαστε σε επαφή - πάλι - με τις φυσικές διατροφικές ανάγκες του σώματός μας, την πείνα και τον κορεσμό - όπως ένα μωρό - με μία απλή και χαλαρωτική άσκηση που λέγεται "σάρωση σώματος". Ενώ μία πλήρης σάρωση του σώματος μπορεί να διαρκέσει 20 με 45 λεπτά, ακόμα και 5 με 10 λεπτά μπορούν να είναι θεραπευτικά.

Οδηγίες για ένα Σύντομο Σκανάρισμα Σώματος: Κλείσε τα μάτια και πάρε 1-2 λεπτά για να σαρώσεις το "εσώτερο σώμα" σου. Βρες τα σημεία που είναι περισσότερο σε ένταση και συστολή. Για άλλα 3-5 λεπτά κράτα την προσοχή σου σε αυτά τα σημεία. (Δε χρειάζεται να πιέσεις κάτι για να χαλαρώσει. Απλά κράτα την προσοχή σου σε αυτά τα σημεία και σταδιακά θα "μαλακώσουν".) Κλείνοντας μπορείς να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές.
Πρόσεξες το μυαλό σου να περιπλανιέται κατά τη διάρκεια της άσκησης; Αν ναι, μην ανησυχείς, συμβαίνει σε όλους. Το περιπλανώμενο μυαλό είναι η απευθείας εμπειρία του σχίσματος νου/ σώματος! Με χρόνο και πρακτική, μπορούμε σταδιακά να γίνουμε ένα με το σώμα μας. Και μπορεί να μην χρειαζόμαστε πλέον άλλες συμβουλές και κόλπα για τη μείωση του βάρους μας, γιατί θα έχουμε ανακαλύψει τη ρίζα που βρίσκεται στην εκτός ελέγχου διατροφή μας, και τη λύση της.


You may republish this article on any website, as long as all content remains 100% intact and you include the following text (including live link):  Article courtesy of www.MindfulnessDiet.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου