Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Όταν κάποιος σου λέει τι είναι αυτό που χρειάζεσαι... από την Karen Koenig

Το πρωτότυπο είναι εδώ:
http://eatingdisordersblogs.com/when-people-tell-you-what-you-need-to-do/
-------
Συχνά έχω αναφερθεί στους κινδύνους των ατόμων που επιμένουν να λένε ότι "πρέπει, χρειάζεται" να κάνουν κάτι.Αυτές οι λέξεις έχουν την δυναμική να χτυπήσουν μέσα μας ένα νεύρο και να μας βάλουν σε πόλεμο με τον εαυτό μας, κάτι που είναι η ακριβώς αντίθετη τακτική από αυτήν που θέλουμε για να κάνουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν κάποιος επιμένει ότι "χρειάζεσαι" να κάνεις κάτι. Το να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι τα αιτήματα των άλλων, θα σε διευκολύνει να κάνεις σοφότερες επιλογές.

Το θέμα αυτό ήρθε με έναν πελάτη του οποίου ο διαιτολόγος - μία βοηθητική, στοργική, γυναίκα - του είπε ότι "χρειαζόταν" να περιορίσει τις μερίδες του, να μείνει μακριά από τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπος, και να δίνει περισσότερη προσοχή την ώρα του φαγητού. Ο πελάτης τα έκανε όλα αυτά ήδη και ήταν αρκετά ικανοποιημένος με την πρόσληψη του φαγητού του, αν και δεχόταν ότι δεν ήταν όλα τέλεια. Προσπάθησε να το πει αυτό στη διαιτολόγο, αλλά η ανταπόκριση που πήρε ήταν περισσότερα "χρειάζεσαι" και "πρέπει". Μετά τη συνεδρία, ο πελάτης μου είπε ότι είχε ένα "αδηφαγικό" επεισόδιο. Τώρα, γιατί πιστεύετε ότι αυτό συνέβη;

Αυτό που συνήθως συμβαίνει όταν κάποιος μας λέει ότι "χρειάζεται" να κάνουμε κάτι, είναι να μουλαρώνουμε περισσότερο. Αλλά, σκέψου, είναι αλήθεια ότι εσύ χρειάζεται να κάνεις αυτό που σου λέει κάποιος, ή είναι η δική του ανάγκη που εκτίθεται; Ούτως ή άλλως, είναι αυτοί που έχουν την εσωτερική πίεση για να σε κάνουν να συμπεριφέρεσαι με συγκεκριμένο τρόπο. Ίσως τα καλά τους συναισθήματα να προέρχονται από την επιτυχία σου, ίσως νιώθουν αβοήθητοι να σε αλλάξουν, ίσως νιώθουν αδύναμοι να αλλάξουν τον εαυτό τους και μεταθέτουν τα συναισθήματά τους επάνω σου, ή ίσως υπάρχουν πράγματα που είναι εκτός ελέγχου στη ζωή τους και προσπαθούν να νιώσουν καλύτερα με το να ελέγξουν κάτι (ή κάποιον - εσένα!).

Όταν οι άνθρωποι λένε ότι "χρειάζεται" να κάνεις κάτι, κατανόησε από την αρχή ότι μόνο ο θάνατος είναι αναγκαστικός και ότι όλα τα άλλα είναι προαιρετικά, ακόμα κι αν σου φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει. Αναγνώρισε πότε οι προθέσεις των άλλων είναι τρυφερές - και συχνά είναι - και με το να εκτιμάς την τρυφερότητά τους, μπορείς να νιώθεις καλά για τις προθέσεις τους. Κυρίως, κατανόησε ότι μεταβιβάζουν την πίεση που νιώθουν, σε εσένα, έτσι ώστε δε χρειάζεται να τη νιώσουν - και ότι έχεις την επιλογή να μην εσωτερικεύεις αυτή την πίεση.

Απέφυγε να μεταφέρεις την ανεπιθύμητη αλληλογραφία στα εισερχόμενά σου...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου