Σάββατο 3 Μαΐου 2014

J. Krishnamurti

Το να είσαι ελεύθερος δε σημαίνει απλώς να κάνεις ό, τι σου αρέσει ή να ξεφεύγεις από καταστάσεις που σε περιορίζουν, αλλά να Κατανοείς το Όλο πρόβλημα της Εξάρτησης.
Ξέρετε τί είναι η Εξάρτηση; Εξαρτάσαι από τους γονείς σου, εξαρτάσαι από τους δασκάλους σου, εξαρτάσαι από τον ταχυδρόμο κ.ο.κ. Αυτού του είδους την πρακτική εξάρτηση μπορεί να την καταλάβει κανείς πολύ εύκολα.


Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο είδος Εξάρτησης, πολύ πιο βαθύ,
που πρέπει να το κατανοήσει κανείς για να μπορέσει να είναι Ελεύθερος: Η εξάρτηση από κάποιον Άλλο για να είναι ευτυχισμένος.
Ξέρετε τι σημαίνει να βασίζεις την ευτυχία σου σε κάποιον Άλλο; Το περιοριστικό δεν είναι να εξαρτάσαι απλώς Πρακτικά από κάποιον, αλλά η Εσωτερική, η Ψυχολογική Εξάρτηση από την οποία αντλεί κανείς την υποτιθέμενη ευτυχία, επειδή όταν εξαρτάσαι από κάποιον, με αυτό τον τρόπο γίνεσαι Σκλάβος του.
Εάν, καθώς μεγαλώνεις, εξαρτάσαι συναισθηματικά από τους γονείς σου, από τη γυναίκα σου ή τον άντρα σου, από κάποιον γκουρού ή από κάποια ιδέα, βρίσκεσαι Ήδη σε Σκλαβιά. Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό, παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς, ιδίως όταν είμαστε νέοι, θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι.
Για να είμαστε Ελεύθεροι, πρέπει να Επαναστατήσουμε ενάντια σε Όλες τις Ψυχολογικές Εξαρτήσεις, και δε μπορούμε να επαναστατήσουμε αν δεν Κατανοήσουμε Γιατί είμαστε Εξαρτημένοι. Μέχρι να κατανοήσουμε και να διαλύσουμε πραγματικά όλες τις εξαρτήσεις μας, δε θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε Ελεύθεροι, γιατί μόνο μ' αυτήν ακριβώς την κατανόηση μπορεί να υπάρξει Ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου